Jedan od glavnih izazova svježih mliječnih proizvoda je kontaminacija kvascima i plijesnima, koji su opće prisutni i koji mogu dovesti do kvarenja proizvoda u samom lancu proizvodnje pa sve do potrošača. Zato je Chr. Hansen razvio koncept kulture nazvane FreshQ, koji predstavlja prirodnu mikrobiološku zaštitu od kvasaca i plijesni za sve fermentirane mliječne proizvode poput jogurta, kiselog vrhnja, različitih vrsta sireva i drugo.
Naziv kulture | Mikrobiološki sastav kulture | Pakovanje | |||
FD 25 x 100U | F 10 x 500U | F 10 x 1000U | F 20 x 500 | ||
DVS FreshQ 1 | Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei | ||||
DVS FreshQ 2 | Lactobacillus rhamnosus | ||||
DVS FreshQ 4 | Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei | ||||
DVS FreshQ 5 | Lactobacillus paracasei | ||||
DVS FreshQ 7 | Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus fermentum | ||||
DVS FreshQ 8 | Lactobacillus fermentum | ||||
DVS FreshQ 9 | Lactobacillus rhamnosus | ||||
DVS FreshQ 10 | Lactobacillus rhamnosus | ||||
DVS FreshQ Tvorog 1 | Lactobacillus rhamnosus | ||||
DVS FreshQ Cheese 1 | Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei | ||||
DVS FreshQ Cheese 2 | Lactobacillus fermentum | ||||
DVS FreshQ Cheese 3 | Lactobacillus rhamnosus | ||||
DVS FreshQ Cheese 4 | Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei |