Bakterijske kulture, poznate kao mliječne starter kulture, se koriste u proizvodnji jogurta, kefira, pavlake, sireva i drugih mliječnih proizvoda, te se njihov razvoj prati u kontroliranim uslovima. Tokom samog procesa fermentacije (proizvodnje) starter kulture daju proizvodu određene osobine poput kiselosti (pH), okusa, mirisa, gustoće itd. u zavisnoti od proizvoda koji se pravi. Takođe, starter kulture imaju ulogu konzervansa, te poboljšavaju samu nutritivnu vrijednost proizvoda.
Mesne mikorbiološke kulture predstavljaju kombinaciju mliječnokiselinskih bakterija i vrsta roda Staphylococcus. Dodavanjem mesnih mikrobioloških starter kultura u proizvode, kao što su kobasice, osigurava se proizvodnja sigurnog i jedinstvenog proizvoda. Ovim „modernim“ načinom proizvodnje fermentiranog mesa postiže se proizvod s boljim okusom, dužim rokom trajanja i većim stepenom sigurnosti za potrošaće.
Uređaji za kontrolu higijene i brze mikrobioliške testove.