Istražite našu kompletnu paletu prirodnih boja

Biramo najfinije iz prirode kako bismo stvorili najpotpuniju moguću paletu privlačnih nijansi. Naše prirodne boje za hranu odgovaraju potražnji za hranom koja je sigurna za jelo sa kvalitetnim sastojcima kojima se može vjerovati. U nastavku pregledajte naš veliki izbor boja za hranu. Ispod svake sirovine naći ćete informacije o stabilnosti, kao i mnoge nijanse koje može proizvesti. Sve naše boje su prilagodljive, a nudimo i usklađivanje boja, ako želite promijeniti dobavljača boja za hranu.

VELIKA PALETA PRIRODNIH BOJA

ŠAFRAN

Pigment: Šafran žuta
Porijeklom sa Bliskog istoka, šafran se prvenstveno uzgaja zbog sadržaja ulja i čaja. Uglavnom se uzgaja u Kini i Indiji, ali samo Kina proizvodi sortu koja je prikladna za industriju boja za hranu. Ima dobru toplotnu i svjetlosnu stabilnost i ne utiče na pH vrijednost.

MRKVA

Pigment: Karoteni
Narandžasta mrkva koja se koristi u industriji prehrambenih boja sadrži vrlo visok nivo pigmenta i uzgaja se posebno zbog svoje boje. Svijetlo narandžasti korijen se presuje kako bi se napravio koncentrat soka, a zatim se pasterizira. Ima dobru toplotnu i svjetlosnu stabilnost i ne utiče na pH vrijednost.

PAPRIKA

Pigment:Kapsantin, Kapsorubin
Paprika je porijeklom iz tropskih područja Sjeverne i Južne Amerike, gdje je udomaćena prije više od 5000 godina. Sada se široko uzgaja širom Španjolske, Afrike, Kine, Sjedinjenih Država i indijskog potkontinenta. Ima dobru stabilnost na svjetlu i ne utiče na pH.

SLATKI KROMPIR

Pigment: Antocijanin
Batat je porijeklom iz Južne Amerike, gdje se uzgaja više od 5000 godina. Boja gomolja može varirati od bijele, žute i narančaste do tamnocrvene ili ljubičaste. Stabilan je na toplinu i svjetlost i dobro se ponaša u kiselim primjenama.

GROŽĐE

Pigment: Antocijanin
Porijeklom iz Sredozemlja i središnje Azije, hiljade sorti grožđa sada se uzgajaju u umjerenim klimatskim područjima za konzumaciju kao hrana ili piće. Za boju su prikladne samo tamne sorte grožđa koje su bogate antocijanima. Grožđe je prilično otporno na toplinu i svjetlost i dobro se ponaša u kiselim uvjetima.

SPIRULINA

Pigment: Fikocijanin
Spirulina, Arthrospira platensis, je modrozelena mikroalga. Izuzetno je bogat proteinima i hranjivim tvarima i često se naziva superhranom, što ga čini popularnim dodatkom prehrani. Stabilan je na svjetlost i može se pomiješati sa jarko žutom kako bi se dobila zelena.

BILJKA
ZELENOG
LISTA / Alfalfa

Pigment: Hlorofil
Alfalfa, koja je višegodišnja biljka sa zelenim lišćem u cvatu, proizvodi hlorofil, apigment koji daje boju lišću, povrću, travama i svim organizmima sposobnim za fotosintezu. Pokazuje dobru toplinsku i svjetlosnu stabilnost.

KARAMELIZIRANI ŠEĆER

Pigment: Melanoidini
Jedna od najčešćih prirodnih boja, karamelizirani šećer, dobiva se zagrijavanjem ugljikohidrata prihvatljivih za hranu. Ima dobru toplinsku i svjetlosnu stabilnost.

AKTIVNI UGALJ

Pigment: Biljni aktivni ugljen

Izrađen od finih čestica karboniziranog biljnog materijala, treset ima vrlo dobru toplinsku i svjetlosnu stabilnost i ne utiče na pH.

KREČNJAK

Pigment: Klacijum karbonat
Kalcijum karbonat je mineral. Veoma je stabilan i može se dispergovati ili suspendovati u vodi ili matrici za hranu.

Kalcijum karbonat je dobra zamjena za titanijum dioksid

KOŠENIL

Pigment: Karmin
Karmin se ekstrahira iz ljuske osušene ženke insekta košenile, Dactilopius coccus costa. Porijeklom iz Južne Amerike, košenilja se hrani kaktusima (Opuntia ficus-indica) i tradicionalno se koristila za bojanje hrane, tekstila i kao boje za tijelo. Pokazuje dobru toplinsku i svjetlosnu stabilnost.

SLATKI KROMPIR

Pigment: Antocijanin
Hansen Sweet Potato™ je prvo povrće u industriji posebno razvijeno zbog svojih jedinstvenih svojstava bojenja. Stabilan je na toplinu i svjetlost i najbolji je antocijanin za održavanje crvene i ružičaste boje u proizvodima s pH >5 razinom.