Chr. Hansen nudi veliki broj mliječnih kultura za izradu sireva u koje spadaju: meki sirevi, polutvrdi sirevi i tvrdi sirevi. Da bi ispunili posebne zahtjeve npr. dobru otpornost na fage u proizvodnji ili poboljšan okus, nudimo specijalizirane serije kultura kao što su SWING, Flavor Control i pHage Control culture i druge.

Sastav kulture Performansa kulture Pakovanje
Naziv kulture O BL LD ST LbH LbB LbP Brzina fermentacije Otpornost na fage Ukus Gas F 10 x 500U FD 10 x 50U FD 25 x 200U FD 20 x 500U
DVS TCC- 20 3 3 4 0
DVS Safet IT 1 5 5 5 0
DVS Safet IT 2 5 5 5 0
DVS Safet IT 3 5 5 5 0
DVS LH BO2 2 5 3 0
DVS DCC - 240 3 4 5 3
DVS DCC - 260 3 5 5 3
DVS FRC - 65 5 4 4 0
DVS FRC - 75 5 4 4 0
Legenda pojmova
O L. lactis subsp. lactis/cremoris BL Brevibavterium
LD Lactococcus lactis subsp. cremoris/lactis ST S. thermophilus
LbH Lactobacillus helveticus LLbB Lactobacilus delbrueckii subsp. bugaricus
LbPtd Lactobacillus paracasei
Performansa kulture
1 Vrlo nisko/vrlo sporo
2 Nisko/sporo
3 Srednje
4 Visoka/brza
5 Vrlo visoka/Vrlo brza