09 Jan

Fresh Q

Priordna zaštita Fresh Q

Fresh Q je bioprotektivna mikrobiološka kultura za svježe mliječno fermentisane proizvode.

Jedan od najvećih izazova kod svježih mliječnih proizvoda predstavlja kontaminacija kvasca i plijesni, koji se prirodno pojavljuju i koji mogu dovesti do kvara proizvoda - posebno ako je proizvod izložen toploti tokom roka trajanja od proizvodnje do konzumacije.  Prekomjerni gubitak i trošak hrane je globalna briga sa posebnim uticajem na ekonomiju i socijalno stanje.

Chr. Hansen pokušava naći najbolje prirodno rješenje i nakon nekoliko godina pretraga, razvio je kulturu pomoću koje mliječni proizvodi ostaju svježi mnogo duže.  Ta kultura se zove FreshQ® i omogučava zaštitu i produženje roka trajanja fermentiranih mliječnih proizvoda kao sto su jogurt, pavlaka, quark, tvarog, feta i drugo. Tajna FreshQ® je njen sastav koji se zasniva na jedinstvenim mliječno kiselinskim bakterijama koje rade efikasno protiv kvasa i plijesni.

FreshQ® je 2014. godine osvojio prvo mjesto kao najbolja bioprotektivna kultura na sajmu Food Ingredients Europe 2014.